U Zadru premijera dokumentarnog filma Bruški martirij

U Zadru premijera dokumentarnog filma Bruški martirij u petak, 21. 12. 2018. u 18 h Mjesto prikazivanja: Zadar, Kneževa palača, Poljana Šime Budinića3

U petak 21. prosinca u 18 sati u Kneževoj palači u Zadru, održat će se svečana premijera dokumentarnog filma Luke Klapana Bruški martirij.

Bruški martirij govori o stradanju desetero civila u mjestu Bruška. Naime tijekom Domovinskog rata uoči katoličkog Božića 21. prosinca 1991. godine u to bukovičko mjesto nedaleko Benkovca, u zaseok Gornji Marinovići banuli su martićevci i bez milosti ubili desetero mještana. Sudionici i svjedoci u dokumentarnom filmu razotkrivaju strahote koje su proživljavali tih užasnih dana, iznose činjenice i opisuju događaje koji su duboko ukorijenjeni u njihovim sjećanjima, dok počinitelji ovog svirepog zločina, iako poznati, do danas nisu privedeni pravdi. Dokumentarnim filmom ponajprije se teži pridonijeti tomu da se stradalim Bruščanima u Gornjim Marinovićima iskaže pijetet, ali i da masakr koji je ondje počinjen bude poznatiji u hrvatskoj javnosti. Bruški martirij snimljen je u produkciji Udruge FFVAL i najnoviji je film redatelja Luke Klapana. Organizator i pokrovitelj premijere je Udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije.